Kensington Ltd

Elhelyezkedés: Székelyudvarhely, Baróti Szabó Dávid utca

Terület: 717 négyzetméter

Dátum: 2018

Megbízó: Magán megbizó

Tervező: EGT LANDSCAPE

A tervezésről

2017-ben kaptuk a felkérést kerttervezésre. A városközpontban található családi ház egy viszonylag szűk és hosszanti sáv alakú telken helyezkedett el, melyen jelentős szintbeli eltérések voltak. A kert kibővítésre került a szomszédos telek hozzácsatolásával.

Megbízónk kérése volt, hogy dolgozzunk ki egy olyan tervet, amelyben a megnövekedett kertet egységként kezeljük, megtaláljuk a különböző funkciók legideálisabb helyét, törekedve, hogy mindezt a lehető legmagasabb esztétikai keretbe foglaljuk.

Tervezésünk során kezelnünk kellett a szintkülönbségek által generált nehéz járhatóságot. Egy tereprendezési javaslattal álltunk elő, ami alapján a kertet különböző szintekre osztottuk fel. A megrendelő igényei szerint az utcafronton helyet kapott egy nyitott parkoló, ami a házhoz érkező vendégek számára lett fenntartva. Az épület elé egy fedett autóbeállót terveztünk, és egy kisebb burkolt felületet, amelyet körben növényágyásokkal szegélyeztünk. A kert alsó része a környezettől elzárt, intim relaxációs zóna helyszíne, itt egy kiterjedt gyepes felület található, melynek központi szervező eleme a kerti kút. A gyepet dús, magas fákból és cserjékből álló ágyások szegélyezik, eltakarva a kert alatti tömbházak és egyéb zavaró elemek látványát. Az alsó kerten keresztül lehet eljutni a földalatti pincéhez is.

A tervezés során különös figyelem lett fordítva a természetes megjelenésre, ezért törekedtünk ezt az anyaghasználatban is visszaadni. Ezt hangsúlyozva alkalmaztunk természetes kőburkolatokat, kiterjedt ágyásokat, nagy gyepes felületeket, kerti tipegőket és fa építményeket.

“Talpraesett, dolgos, következetes, kedves és komoly emberek, akik a legmagassabb szinten kivitelezik elgondolásainkat, elgondolásukat. Gratula nekik!”

Lőrinczi Enikő