Vállaljuk kertje egész évi gondozását A-tól Z-ig

Úgy gondoljuk, hogy a szakszerű gondozás elmaradhatatlan része egy sikeres projektnek. Kivitelezéseink során törekszünk hosszútávon fenntartható megoldások alkalmazására, de ne feledjük, hogy a kert soha sincs KÉSZEN. A kerteket és zöldfelületeket folyamatos változásban lévő növényzet alkotja, ezért állandó figyelmet és fenntartást igényelnek, hisz enélkül a legjobban megtervezett és kivitelezett kert is értékét veszítheti. A minden évszakban tündöklő kert titka a gondozásban rejlik.

Gyep

gyep01
 • gyepszellőztetés: Tavasszal speciális gépek segítségével eltávolítjuk az elhalt szöveteket, ezáltal a gyep megújul, újra üde és egyenletesen sűrű lesz.
 • tápanyag utánpótlás: Gyepműtrágya egyenletes szétszórása, mely biztosítja a hajtások regenerálódását, a pázsit sűrűségének kialakulását, javítja és erősíti a fű zöld színét és a gyep szárazságtűrését.
 • fűnyírás: Minden fűnyírás alkalmával javítjuk a pázsit minőségét, segítjük a gyep természetes szaporodását.
 • gyomtalanítás: Egy- és kétszikű gyomnövények ellen kifejlesztett permetszereket, valamint műtrágyával kombinált gyomírtó granulátumokat használunk, melyek nem ártanak a gyepnek.
 • felülvetés (szükség esetén): A kopasz vagy elvékonyodott pázsitrészek újragyepesítése, esettől függően termőföldpótlással és fűmagszórással vagy gyepszőnyegterítéssel

Metszés

Gyümölcsfák és gyümölcsbokrok

A tavaszi metszés fő célja a növekedés és a terméshozás közötti egyensúly biztosítása. Vegetációs periódusban történő speciális metszés, mely a fák életkorának és állapotának függvényében lehet:

 • Koronaformáló 
 • Fenntartó metszés: célja a koronaforma megtartása, jó fényellátottság biztosítása
 • Ifjító metszés: öreg vagy elhanyagolt gyümölcsfák megújítása, regenerálódása

 

Évelők

Az évelő növények lehetnek alacsony méretűek – sziklakerti évelők, a talajon kúszók, szőnyeget alkotók, talajtakaró évelők –, magas növekedésűek – évelőágyi évelők, díszfüvek, lombjukkal és virágukkal díszítők – vagy a konyhakert kiegészítői –  fűszernövények. Évi egy-két metszéssel szépen karbantarthatóak és igazi színfoltjai kertünknek.

metszes04
cserjek

Díszfák és cserjék

díszfák koronáját a fajra jellemző adottságoknak megfelelően különböző magasságban alakíthatjuk ki.

Vannak egészen alacsony törzsre oltott különleges formájú díszfák, melyek meghálálják a rendeszeres metszést. Ilyen például:

 • Szomorú barkafa (szomorú korona)
 • Tarka levelű fűz (gömb korona)
 • Spirál hamisciprus (spirál korona)

A magas, kiegyensúlyozott koronaszerkezettel bíró, kifejlett díszfákat keveset és csak a legszükségesebb esetben metsszük, inkább csak az esetleges hibákat, rendellenességeket korrigáljuk.

A kifejlett fa metszésének célja a fa egészségének, szerkezetének, esztétikájának megőrzése, valamint a környezet biztonságának megtartása vagy javítása.

Vállaljuk az alacsonyabb 1-2 m magas különleges koronájú (gömb, szomorú, oszlopos, spirál stb. formák) díszfák metszését ugyanúgy, mint a 10-15 m magas nagy lombos fák metszését.

díszcserjék periodikus metszése, formázása növényvédelmi és esztétikai szempontból is kulcsfontosságú a kert hangulatának fenntartásában.

Sövénynyírás

A gondosan formára nyírott sövény a kert egyik meghatározó eleme; kiegészítheti, sőt helyettesítheti a kerítést, kitűnő hátteret nyújthat a különböző formájú és színű növényeknek és biztosíthatja a kert kisebb egységekre való felbontását.

A lombos fás szárú sövényt érdemes évente kétszer megnyírni.

Pl.: Carpinus betulus – gyertyán

Berberis thunbergii – borbolya

Ligustrum vulgare – fagyal

Az örökzöldeket elegendő évente egyszer, nyár végén.

Pl.: Thuja plicata – óriás tuja

Buxus sempervirens – puszpáng

Taxus baccata – tiszafa

metszes03

Öntözőrendszerek

ontozorendszerek01

Tavaszi beüzemeléskor ellenőrizni kell a szűrőket, szelepeket, újra kell programozni a vezérlőt, zónánként elindítva a rendszert meg kell figyelni, hogy a szórófejek megfelelő szögben végzik-e a dolgukat.

Téliesítés: célszerű a komolyabb fagyok beállta előtt elvégezni. Gyakorlatilag egy kompresszor segítségével zónánként a szórófejeken keresztül vízmentesítjük a teljes hálózatot, majd leállítjuk a vezérlőt.

Növényvédelem

A kertek tervezésekor fontos odafigyelni a növények környezeti igényeire (fényigény, talajtípus stb.). Ha sikerül olyan mikroklímát kialakítani a kertben, mely hosszú távon biztosítja az ott élő növények magas életminőségét, a növényvédelem szempontjából nyert ügyünk van. Ugyanis az egészséges, jó tápanyaggal ellátott növények sokkal ellenállóbbak lesznek a kártevők és a kórokozókkal szemben.

A legáltalánosabban elterjedt védekezési módszer a kártételek ellen a permetezés. Lényege, hogy különböző hatóanyagú növényvédőszerek segítségével pusztítjuk el a kártevőket. A növényvédőszereket vízben oldva vagy elkeverve, egyenletes elosztásban permetezzük a növények föld feletti részeire, hogy gombaölő és rovarölő, a gyomok elleni védekezés esetében pedig gyomírtó hatásukat kifejthessék.

 • Tavaszi lemosó permet és fertőtlenítés – gyümölcsfák és gyümölcsbokrok esetében
 • Permetezés a növekedési periódusban - A betegségek és kártevők megjelenésének függvényében évente többször is előfordulhat.
novenyvedelem01

Vállaljuk fák, cserjék, sövények és örökzöldek permetezését egyaránt!

Kerti zöldhulladék

zoldhulladek01

A kertfenntartó munkálatok egyik alapvető problémája a hulladékkezelés. Sok esetben a komposztáló láda jó megoldás lehet, de nem mindig van elegendő hely a megvalósítására vagy egy átfogó tavaszi gondozás után, túl kicsinek bizonyulhat.

Erre a problémára is megoldást tudunk biztosítani, ugyanis a kertfenntartási munkálatokból származó hulladékot (lenyírt fű, metszésből származó ágak, nyesedék, gyomok stb.) elszállítjuk.

Zöldhulladék kezelése:

 • Ágaprítás, gallydarálás: nagy fák, bokrok metszése során keletkező ágak ledarálása
 • Nyesedék, lenyírt fű, gyomok összegyűjtése
 • Őszi lombtalanítás: lomhullást követően a falevelek többszöri gyűjtése
 • Zöldhulladék elszállítása

Telephelyünkön való komposztálás

A fentiekben említett gondozási munkálatokban professzionális szerszámok egész tárháza áll a rendelkezésünkre

 • Viking benzinmotoros fűnyíró gépek és gyepszellőztető
 • Viking fűnyíró-traktor
 • Stihl környezetbarát akkumulátoros termékei: szegélyvágó, fűnyíró, sövénynyíró
 • Kézi és motoros permetezők