Asigurăm întreținerea grădinii tale de la A la Z pe tot parcursul anului

Suntem convinși că întreținerea profesionistă face parte integrantă dintr-un proiect de succes. Facem tot posibilul ca în timpul amenajării să folosim soluții sustenabile pe termen lung, dar să nu uităm că o grădină nu este GATA niciodată.

Spațiile verzi și grădinile sunt alcătuite din plante permanent schimbătoare, prin urmare necesită atenție și mentenanță permanentă. Fără întreținere chiar și o grădină bine proiectată și amenajată își pierde valoarea. Secretul grădinii mereu încântătoare constă în întreținerea acesteia.

Gazon

gyep01
 • Scarificare gazon: Primăvara cu ajutorul unor utilaje speciale îndepărtăm pâsla, astfel iarba se poate reînnoi și va fi din nou proaspătă și deasă.
 • Fertilizarea solului: Dispersarea egală a îngrășământului care asigură regenerarea, densitatea gazonului, îmbunătățește iarba și intensifică culoarea respectiv rezistența acesteia la secetă.
 • Tunderea gazonului: Cu fiecare tundere îmbunătățim calitatea gazonului și contribuim la reproducerea naturală a acestuia.
 • Erbicidare: pentru înlăturarea plantelor infestante folosim pesticide respectiv granule erbicide combinate cu îngrășământ care nu dăunează gazonului.
 • Supraînsămânțare (în caz de nevoie): renovarea gazonului deteriorat sau subțiat prin suplimentarea solului și însămânțare sau așezarea rulourilor de gazon

Toaletare

Pomi și arbuști fructiferi

Scopul principal al toaletării de primăvară este asigurarea echilibrului între creștere și randamentul recoltei. Tăierile speciale au loc în perioada de vegetație. În funcție de vârsta și starea copacilor diferențiem următoarele tipuri de tăieri:

 • Tăieri pentru formarea coroanei
 • Tăieri pentru întreținere: urmărește menținerea formei coroanei și asigurarea pătrunderii luminii în interiorul coroanei
 • Tăieri de întinerire: întinerirea pomilor fructiferi bătrâni sau neglijați

 

Plante perene

Plantele perene pot fi mai scunde (plante perene pentru stâncării, flori alpine, covoare de plante) cu creștere înaltă ( ierburi ornamentale, decorative prin habitus si floare ) sau pot face parte din grădina cu mirodenii, cum ar fi ierburile aromatice. Fiind tăiate 1-2 ori pe an pot fi întreținute și pot însemna o adevărată podoabă a grădinii noastre.

metszes04
cserjek

Arbori și arbuști ornamentali

Coroana arborilor ornamentali poate fi la diferite înălțimi conform caracteristicii speciei.

Există arbori ornamentali cu forme speciale altoite la tulpină scundă, care sunt recunoscători pentru toaletare, cum ar fi:

 • Salcie căprească (coroană pletoasă)
 • Salcie japoneză (coroană globulară)
 • Cupressocyparis leylandii (coroană spirală)

Pe arborii ornamentali înalți, cu o coroană echilibrată le toaletăm doar foarte rar și tăiem doar dacă este absolut necesar, îndreptăm mai degrabă eventualele greșeli, iregularități.

Scopul tăierii arborilor mature este ocrotirea sănătății, structurii și esteticii acestora, respectiv păstrarea și ocrotirea mediului înconjurător.

Asigurăm toaletarea arborilor ornamentali înalți de 1-2 metri cu o coroană specială (globulară, pletoasă, columnară, tabulară, spirală etc) precum și a celor cu o înălțime de 10-15 m.

Tăierea periodică și modelarea arbuștilor ornamentali reprezintă un factor cheie pentru menținerea atmosferei grădinii atât din punct de vedere al protecției plantelor cât și din punct de vedere estetic.

Tundere gard viu

Gardul viu tăiat la forma dorită reprezintă un element cheie în grădină: poate completa sau chiar înlocui gardul, poate oferi un fundal excelent pentru plantele cu diferite forme si culori și poate împărți grădina în unități mai mici.

Gardul viu cu tulpină lemnoasă și frunziș trebuie tuns de două ori pe an.

Pl.: Carpinus betulus – carpen

Berberis thunbergii – drăcilă

Ligustrum vulgare – lemn câinesc

Pe cele veșnic verzi ajunge dacă le tundem odată pe an, la sfârșitul verii. 

Pl.: Thuja plicata – tuia gigantică

Buxus sempervirens – cimișir

Taxus baccata – tisa

metszes03

Sisteme de irigații

ontozorendszerek01

Primăvara cu ocazia punerii în funcțiune trebuie verificate filtrele, robinetele, iar contolerul trebuie resetat. Porniți sistemul pe diferite zone și verificați dacă corpurile de udare sunt poziționate corect.

În timpul iernii: este indicat să se golească înainte de începerea sezonului rece. Cu ajutorul unui compresor eliminăm apa din întregul sistem de irigații prin corpurile de udare, după care oprim controlerul.

.

Protecția plantelor

Este important ca în faza de proiectare să acordăm atenție nevoilor plantelor (lumină, tipul solului etc.). Dacă reușim să creăm un microclimat în grădină care să asigure pe termen lung înalta calitate a vieții pentru plantele noastre, scăpăm de multe griji legate de protecția plantelor. Este un lucru evident că plantele sănătoase și bine hrănite vor fi mai rezistente la dăunători și agenți patogeni.

Cea mai obișnuită metodă de combatere a dăunătorilor este stropirea. Importanța constă în faptul că dăunătorii sunt înlăturați cu ajutorul unor pesticide cu diferite ingrediente active. Pesticidele sunt dizolvate sau amestecate în apă, pulverizate uniform pe părțile superioare ale plantelor având efect de fungicide, insecticide și erbicide, în cazul protecției de buruieni.

 • Stropire și dezinfectare de primăvară – în cazul pomilor și arbuștilor fructiferi
 • Stropire în perioada de creștere – poate avea loc de mai multe ori pe parcursul anului în funcție de apariția bolilor și dăunătorilor
novenyvedelem01

Asigurăm dezinfectarea și tratarea pomilor, arbuștilor, gardurilor vii și a coniferelor!

Resturi biodegradabile în grădină

zoldhulladek01

Gestionarea deșeurilor biodegradabile este una dintre problemele fundamentale ale întreținerii grădinii. În multe cazuri, lada compost poate fi o soluție bună, dar nu există întotdeauna suficient spațiu pentru aceasta sau poate deveni neîncăpătoare după lucrările de întreținere de primăvară.

Avem soluții și pentru această problemă prin transportarea deșeurilor provenite din lucrările de întreținere (iarba tăiată, crengi tăiate, resturi, buruieni etc.)

Gestionarea deșeurilor biodegradabile:

 • Mărunțire, tocare crengi: tocarea crengilor rezultate din tăierea copacilor, arbuștilor
 • Adunarea resturilor, gazonului tăiat și a buruienilor
 • Adunarea repetată a frunzelor uscate căzute toamna
 • Transportarea deșeurilor biodegradabile

Compostare la sediul nostru

Lucrările de întreținere menționate mai sunt efectuate cu ajutorul utilajelor profesionale proprii cum ar fi

 • Scarificatori și mașini de tuns gazon cu motor de benzină Viking
 • Tractoare pentru gazon Viking
 • Utilaje ecologice cu acumulator Stihl: trimmere, mașină de tuns iarba și gard viu
 • Pompe de stropit manuale și cu motor