Kensington Ltd

Elhelyezkedés: Székelyudvarhely, Bethlenfalvi út

Terület: 10112 négyzetméter

Dátum: 2016-2018

Megbízó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Generál tervező: EGT LANDSCAPE

Generál kivitelező: ING SERVICE

kipikopo-elotte

Előtte

Székelyudvarhelyen, a Bethlen negyedi Kipi Kopi óvoda új épületének elkészülte után kaptuk a felkérést, hogy tervezzünk egy hozzá tartozó közel 1 hektáros udvart a kicsiknek. Az üres, dombokkal körülvett, természetközeli hely rengeteg ötletet ébresztett. Olyat akartunk létrehozni ami nyomot hagy, tanit, nevel és sok sok évvel az itt eltöltött ovodás korszak után is fel tudja idézni a gyermekkor varázsát.

Az egyik fő szempont a tervezés során egy olyan óvodakert kialakítása volt, ahol a gyermekek minél inkább megismerkedhetnek környezetükkel. A korcsoportok felosztása egy ág formájára alapul, ennek 4 levelére. A 4 játszótér ingergazdag és a fejlesztő játékok sokaságát tartalmazza. 

A természettel való ismerkedést segíti elő a a természetes anyagok használata, úgy a burkolatoknál, mint a játékelemeknél, a változatos növényborítottság és a különböző őshonos fák betelepítése. Az óvodakertet úgy alakítottuk ki, hogy kíváncsiságot ébresszen és lehetőségeket kínáljon, amelyekre a gyerekek a válaszokat saját kísérletező módjukon találhatják meg.

Utána

A kivitelezés

A tervezési koncepció az 5 érzékre alapul:  ennek érdekében több típusú anyag található a kertben. A burkolatok fából, kavicsból és térkőből készülnek; az esésvédő felületek homokból és színes öntött gumiburkolatból állnak. A meleg színek, mint például a piros, narancs, sárga serkentik az érzékeket és az aktivitást, ezért a játszóterek közelében virító  növények klaszterei gyűlnek össze, míg a hűvös színek, mint a kék és a lila. nyugtató és pihenő területekhez tartoznak. A dinamizmust fokozzák a puha textúrájú növények, melyek különböző rovarokat és lepkéket vonzanak. Az érdekes textúrajú növények, például sima, érdes, szúrós vagy selymes növények a tapintásra ösztönöznek.. Az illatot a játszóterek belsejében elhelyezett gyógy- ​​és aromanövények felhasználásával vezettük be. A hangot a szél generálja, amely a leveleket zörgeti vagy a díszfüveket susogtatja. Az ízeket a gyümölcsbokrok termései, a zöldségek és a fűszernövények szolgáltatják..

A játszóeszközök kiválasztásánál alapvető szempont volt, hogy a gyermekek ne csak kész termékeket, alakokat kapjanak, hanem olyan játékokat is használhassanak, amelyek a képzelőerejük által változatos célokra, különféle játékokra felhasználhatók.Az udvar a felnőttek számára is kellemes környezetet teremt, hogy szülő és gyermek akár közösen is megélhesse a játék örömét.

“Talpraesett, dolgos, következetes, kedves és komoly emberek, akik a legmagassabb szinten kivitelezik elgondolásainkat, elgondolásukat. Gratula nekik!”

Lőrinczi Enikő