Mi az, hogy fűszerspirál?

Egy olyan önfenntartó mikrokozmosz, aminek számos előnye van, többek között energiahatékony, esztétikus és rendkívül hasznos – főleg ha a tulajdonos konyhatündér hírében áll.

Kedvező mikroklímát biztosít a benne lakó növények számára, amelyek tavasztól őszig tündökölnek benne. Nem utolsó sorban pedig elősegíti, hogy harmóniában kertészkedj a természettel.

feszuerspiral05
fuszerspiral04

Hogyan építsen fűszerspirált?

Egy fűszerspirál megépítéséhez számtalan lehetőség és szinte határtalan anyagkínálat áll rendelkezésre. És ha már van egy 160 cm átmérőjű napos fekvésű helye, miért ne építené meg? Sok esetben egy otthonunkból előkapott, addig fölöslegesnek bizonyult, maradék anyagmennyiség is tökéletes lehet. Alapja kitölthető mészben gazdag építkezési törmelékkel illetve agrotextillel. A felépítéséhez használt tégla/kő fontos szerepet játszik a hő tárolása szempontjából, így növényei éjszaka sem fáznak meg. A spirál tájolására azért nem árt figyelni, lényege, hogy összhangban legyen a Nap járásával.

A növények kiválasztásánál figyelnünk kell arra is, hogy némelyikük napigényesebb, de van amelyik a félárnyékos fekvést részesíti előnyben. A spirál csúcsára a következőket válasszuk: levendula, rozmaring, kakukkfű, oregánó és majoránna. Lennebb helyet kaphat a kapor, metélőhagyma, csombor és ánizs. A spirál aljába pedig vízigényesebb növényeket ültessünk, mint a citromfű, turbolya vagy borsmenta.

Hogyan fogja fenntartani?

Mi sem egyszerűbb ennél, egy kis locsolással könnyedén fenntartható a megfelelően kialakult mikroklíma miatt. Időnként egy néhány perces gyomtalanítással tartsuk tisztán, miután a fűszernövényei benövik a nekik szánt területet, utána már gyomtalanításra sem lesz szükség.

A friss fűszernövények csodát tesznek és az az egy biztos, hogy mindegyikük jó valamire.

fuszerspiral06